• Towarzyskie Zawody Gruntowe Nocne 1-2 sierpnia 2020 r.

Towarzyskie Zawody Gruntowe 22.04.2012 r.

6Dnia 22 kwietnia wędkarze z Suchedniowa mieli okazję wspólnie rozpocząć tegoroczny sezon wędkarski na Towarzyskich Zawodach Gruntowych. Zawody te organizowane są co roku w okolicach połowy kwietnia. Zbiórkę zawodników ustalono na godz. 15:30 w miejscu znanym przez miejscowych wędkarzy pod określeniem „pod dębem”, gdzie stawiła się liczna grupa rywali. Kap. sportowy kol. Ryszard Tusznio przedstawił zebranym zasady wędkowania podczas zawodów wymieniając m. in. wymiary ochronne najbardziej oczekiwanych gatunków. Zawodnicy mieli możliwość wylosowania stanowisk na których będą łowić, począwszy od stanowiska pierwszego ulokowanego tuż za tablicą informującą o tarlisku, aż do końca „grobli”. Każdy z wędkarzy dobierał według siebie najlepszą z metod na połowy tego dnia. Z relacji wędkarzy wynika, że najlepsze efekty przynosiły zestawy najdelikatniejsze, najbardziej podatne na „zerwanie”.

Przez ok. 4 godziny rywale mieli okazję przetestować swoje przygotowane wcześniej zanęty i przynęty. O efekty nie musieli się martwić wędkarze ulokowani w okolicach „dęba”, ponieważ jak się okazało dwóm zawodnikom udało się złowić wymiarowego karpia, co jest rarytasem na tego typu zawodach wędkarskich. W ubiegłych latach w siatkach zawodników dominowała głównie płoć i leszcze, a tym razem ku uciesze zawodników do akcji wkroczyły „miśki”. Przypomnijmy – wymiar ochronny dla karpia wynosi do 35 cm. Szczęśliwcami, którym udało się przechytrzyć karpia byli kol. Tomasz Świtek (1950 pkt. w klasyfikacji) oraz kol. Konrad Pająk (1610 pkt.), którzy zajęli odpowiednio 1 i 2 miejsce w zawodach. Na 3 miejscu znalazł się kol. Tadeusz Przygoda z sumą punktów równą 600. Pozostałym zawodnikom udało się złowić po kilka sztuk wymiarowych płotek, a Ci najlepsi zajęli odpowiednio miejsca od 3 do 6, które również były punktowane. Najlepsi zawodnicy otrzymali upominki w postaci sprzętu wędkarskiego, po czym na zakończenie „rywalizacji” przystąpiono do pieczenia kiełbasek.